ČESKO, CZECHIA A SPORT

Do sportu patří Czechia. Jednoznačně. Na dresy, do titulků, všude tam, kde si i sportovci jiných republik dávají na dresy krátké jméno státu -  např. Austria, Croatia, Slovakia apod. Dříve se také používalo krátké, jednoslovné jméno: Československo (Czechoslovakia). Současným ekvivalentem je Česko (Czechia).  Ukazuje se, že dosud užívaný pojem Czech Republic je silně zpolitizovaný a jeho používání ve sportu není vhodné.  Do sportu patří krátká, nepolitická jména států.

 

ČESKÝ OLYMPIJSKÝ VÝBOR

 
   

V žádné moderní republice nikdo nepožaduje, aby na dresech, či v titulcích na TV obrazovkách bylo uvedeno státní zřízení státu (republika, království), který sportovci reprezentují. Jedině v Česku jsme se tohoto zpolitizovaného zlozvyku propagovat republiku dlouho nedokázali zbavit a nutili jsme české sportovce, aby tajili, že jsou z Česka, a sdělovali celému světu pouze to, že v naší zemi je republikánský režim. Teď už to dělají jen ti, kdo o změně neví. A bohužel tím nechtěně škodí. Politické jméno na dresu totiž nevzbuzuje důvěru. Republikou v názvu se dnes chlubí už jen nedemokratické režimy - např. KLDR, Středoafrická republika nebo Konžská Demokratická republika (která nemá s demokracií nic společného).

K zásadní změně došlo zejména v dubnu 2022 - sportovní funkcionáři se konečně shodli na tom, že bude lepší používat jednoslovný název:   https://sport.aktualne.cz/


 

 

CZECHIA NA DRESECH A V TITULCÍCH - PŘÍKLADY:

Fotbal

UEFA Liga národů, 2022

 

Malý fotbal - úspěchy s CZECHIA na zádech

 

Hokej

 
Český hokejový svaz - CZECH ICE HOCKEY - TEAM CZECHIA since 1908
 
 
 
 
  
 
 

IIHF - 2022

https://www.iihf.com/en/events/2022/wm20/teams

 

 

Tenis

  
 
 
 

Volejbal

Výhra české reprezentace ve volejbalu nad Francií, 13.9.2021:
 


Lakros

Mistrovství Evropy v lakrosu, červenec 2023

  

Dres ženské juniorské reprezentace na lakrosovém ME do 21 let v Praze.

 
 

Basketbal

Reprezentace od roku 2020 na dresech používá Česko 

Zdroj: Česká televize, 11/2020

   „Ty nejlepší basketbalové reprezentace na světě hrají se zeměpisným názvem svých zemí na dresu v národním jazyce, říká M.Jansta, předseda CZ BASKETBALL. Změnu ocenili i reprezentační kapitáni. „Každá věc má své odpůrce, ale mně se tento tvar líbí, dává mi to větší smysl než Czech Republic. Používání názvu země ve vlastním jazyce má většina národních reprezentací, takže jsem rád, že jsme se přidali, protože Česko bude mezinárodně líp používané a uznávané,“ uvedl Vojtěch Hruban.
 

Kateřina Elhotová k tomu dodává:

 „Když se podíváme i do zahraničí, není důvod všude zmiňovat republiku. Řada zemí je republikou a v názvu to vůbec nemají. Tohle zní hodně česky a nevím, zda je to dostatečně mezinárodní, ale je to pro nás, my jsme Češi, víme, o co jde, a soupeři budou vědět, s kým mají tu čest.“

Zdroj: https://www.idnes.cz/sport/basket/reprezentace-nove-dresy.A200911_153438_sport-basket_rou

 

    

Foto:  Kateřina Elhotová, česká reprezentantka v basketu

https://www.facebook.com/watch/?v=406216680340441&extid=eh4CzUDzeeveSYCi
https://www.efotbal.cz

 

Přetahování lanem

Jarda Vavřina, reprezentant v přetahování lanem. Září 2021.

 

 

►  Proč se do sportu hodí Czechia víc než Czech Republic? Proč ne ČR, ale raději ČESKO?

Označovat Českou republiku zkratkou ČR je pozůstatkem z doby, kdy se mnoho států prezentovalo zkratkami - ČSSR, SSSR, NDR, NSR, MLR, BLR apod. V dnešní době je používání zkratky ČR zcela zbytečné. Kromě Česka již zkratku místo jména státu žádná bývalá socialistická, ani současná nesocialistická republika nepoužívá.

 

- V oblasti sportu všechny demokratické republiky používají krátká jména, např. Slovakia, France, Croatia, Italy, Germany, Austria, Greece ... Používalo se i za Československé republiky: Czechoslovakia.

- Většina sportů už na jméno Czechia přešla a slaví s ním úspěchy. 

- Republik je na světě mnoho, ale Česko jen jedno. 

- "Republika" není jméno, ale označení aktuálního politického systému Česka. Ale politika do sportu nepatří.  Zato Czechia ano.

- Pro cizince je krátké jméno Czechia [čekia] stejně praktické, jako jméno Česko pro nás - pro Čechy.

- Všichni rádi jednoslovný název použijí, když zjistí, že existuje.

- Česko / Czechia / Tschechien  apod. je schválené a pro sport doporučené jméno státu. Stejně jako např. státní znak, či vlajka.

- O tom, že jméno Czechia je mj. vhodné i pro sport potvrzuje i Ministerstvo zahraničí - viz doporučení "Jak na Česko v zahraničí?".

 

Všechny níže uvedené státy jsou republiky!


1) Takhle ne. Zkratka mezi jmény. Proč?

Rakousko - ČR - Chorvatsko - Slovensko -  Itálie
? ? ?
 

2) Správně mezi jména patří zase jenom jméno:

Rakousko, Česko, Chorvatsko, Slovensko, Itálie

 

 

Pozor na zlozvyky - krátké jméno státu není Czech, ale Czechia

 
Pozor na zlozvyky - krátké jméno státu není Czech, ale Czechia

Více zde: https://czechia-cesko.webnode.cz/sport-czechia/

Ano - krátká jména svých států používají sportovci na celém světě. Ale pozor - krátké jméno našeho státu - Česko, není Czech, jak se mylně částečně vžilo. Czech je Čech, česká (-ý,-é), nebo čeština.  Česko je ale jedině Czechia. (viz slovníky).   Zde je odstrašující příklad z tenisu, kdy ve finále Davis Cupu v roce 2012 hrálo celé Španělsko proti jedinému Čechovi - viz odkaz Czech vs. Spain.

 

 

 

Ani zkratka CR není pro reprezentaci Česka vhodná. 
CR je totiž oficiální mezinárodní značkou Kostariky

viz odkazy:
 
 

ČESKO má značku CZ

https://www.iso.org/obp/ui/#iso:code:3166:CZ

 

 

Česko není Czech.

 

 

 

  

DRESY (NEJEN) PRO ČESKÝ HOKEJ - MODERNÍ ALTERNATIVA S KRÁTKÝM JMÉNEM STÁTU

Má být na dresu státní znak malý, či velký?  A má být na dresu vůbec nějaký státní znak? Na současném dresu státní znak není, jen jeho skica. Zákon ale ukládá, aby na dresu státní znak byl. Nebo alespoň název státu. Bylo by proto vhodné, aby název státu byl jasně čitelný. Což Czech Republic není - písmena se schovávají v záhybech látky a není to ideální. Název musí být krátký a výstižný. A ideálně česky. Tak, jak to mají sportovci jiných států - všichni v rodném jazyce zemí, které reprezentují:  Finové Suomi, Němci Deutschland, Rusové Россия, Poláci Polska, Bulhaři България, Chorvati Hrvatska, Turci Türkiye, Řekové Hellas. Jak je vidět, tak sportovní reprezentanti angličtinu používat nemusí. Ani republiku. To je přece politické jméno a ne sportovní. Všichni se obejdou bez toho, aby prezentovali, jestli jsou z republiky, či z království. Pokud je ale angličtina nezbytná, pak by neměl být problém se jménem Czechia - oficiálním překladem jména Česko. Přesto by lepším řešením bylo Česko. (vf)

 

 

Vláda ČR jednoznačně doporučuje:
Ve sportu (i jinde) doporučujeme používat jméno Česko, nebo anglický překlad Czechia:

 

1) Doporučení Ministerstva zahraničí je jednoznačně popsáno v článku "Jak na „Česko“ v zahraničí?" Z 29.11.2016 (bod 5.2.):

https://www.mzv.cz/jnp/cz/zahranicni_vztahy/verejna_diplomacie/jak_na_cesko_v_zahranici.html

Píše se zde o vhodnosti používání krátkého jména zejména v kultuře, ve sportu, ve vědě, ekonomice apod.:

5.2 KRÁTKÝ název státu je tedy vhodné používat zejména:
   -  na sportovní výstroji, oblečení a dresech,
   -  na výsledkových listinách,
   -  při sportovních komentářích a interview,
   -  tam, kde i ostatní země používají krátký název.

 

 

2) Dalším vládním doporučením podpořeným odbornými expertizami je dokument Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy (MŠMT) "Koncepce podpory sportu 2016-2025 MŠMT"

https://www.msmt.cz/sport-1/koncepce-podpory-sportu-2016-2025

3.7 Oblast 7  - Konkurenceschopnost sportovní reprezentace ČR,
Strategický cíl 4:

"V návaznosti na notifikaci překladů názvu krátkého jména České republiky na „Česko“ do databází OSN je třeba motivovat sportovní svazy, Český olympijský výbor, Paralympijský výbor a Českou asociaci univerzitního sportu pro jejich používání a dále tyto subjekty podporovat při státní reprezentaci."

 

-------------------------

ARCHIV:

FAČR ještě v roce 2021 porušovalo dohody s ministerstvem zahraničí

22.4.2021

Je hodně špatné, že představitelé FAČR na rozdíl od basketbalistů a vedení České unie sportu stále nevědí, jak se náš stát nazývá krátkým a geografickým jménem a „urepublikuje“ se s tím pro sport nevhodným nápisem „Czech Republic“ snad až k smrti. Přitom název Česká republika patří jen a pouze do formálních politických smluv, jmenujeme se Česko, anglicky Czechia, německy Tschechien atd. FAČR neustále svévolně porušuje dohody, které podepsala s ministerstvem zahraničních věcí o tom, že bude v mezinárodních utkáních a stycích důsledně používat oficiální krátký název naší země, zapsaný i na seznamech Organizace spojených národů (OSN) - t.j. Česko, Czechia atd.  A přitom chce od státu pořád nové a nové dotace... 

 

Zdroj: www.efotbal.cz
Článek:  Titul? Slavii stačí vyhrát na Bohemce.

 

 

* * *